Felhívás: Alkotmányjogászok Negyedik Országos Vándorgyűlése és az Alkotmányjogot Oktatók Hetedik Találkozója (ALKOT#7)

Felhívás

A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete (TK JTI) és a Magyar Alkotmányjogászok Egyesülete (MAE) 2024. augusztus 29-én és 30-án Újpesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának társszervezésével megrendezi az

Alkotmányjogászok Negyedik Országos Vándorgyűlését

és egyben az

Alkotmányjogot Oktatók Hetedik Találkozóját (ALKOT#7)

amelyre várja az alkotmányjoggal oktatóként, kutatóként, vagy hivatásszerűen foglalkozó érdeklődők jelentkezését.

A Vándorgyűlés fő témája:

Alkotmányértelmezés és alapjogvédelem: tartalmi, eljárási és intézményi kihívások

Az alkotmányértelmezéssel kapcsolatos viták általában arra összpontosítanak, hogy a bíróságok és a jogalkalmazók milyen mértékben és módszerekkel értelmezhetik az alkotmányt, különösen az alapvető jogok és a hatalmi ágak közötti egyensúly tekintetében. Idén az alkotmányértelmezés alapjogvédelmi sztenderdjeire koncentrálunk. Az alapjogvédelem intézményi és jogi mechanizmusainak működését értékeljük elméleti- és dogmatikai tudásunk, illetve gyakorlati tapasztalataink alapján, hazai és összehasonlító perspektívában a többszintű alkotmányosság rendszerében.

A két nap folyamán három vitát rendezünk két órás időkeretben. Az első vita az alkotmányértelmezés elméleti kérdéseire fókuszál, a második vita az alapjogvédelem intézményi problémáit helyezi a középpontba, míg a harmadik vita az alkotmányértelmezés és alapjogvédelem témakörét érintő új kihívásokkal foglalkozik.

A Vándorgyűlés alkalmat biztosít a hazai (alkotmány)jogász szakma képviselőinek e kérdések kötetlen formában történő megvitatására.

 A vitaindítókat a szervezők tartják, amelyhez rövid vitaindító írást küldenek kérdésekkel a résztvevők számára augusztus 15-ig. A vitaindító gondolatokat követik a kollégák hozzászólásai, a szervezők moderálása mellett.

Idén a részvételre várjuk a jelentkezéseket 2024. július 15-ig, a jti.titkarsag@tk.hu és az alkjogegyesulet@gmail.com e-mail címeken, mindkét cím másolásával.

A csütörtöki napon a magyarországi alkotmányjogi műhelyek bemutatkozására és az alkotmányjogot oktatók tapasztalatcseréjére is szervezett fórum keretében kerül sor.

A részletes programról, a résztvevők névsoráról a szervezők (TK JTI, MAE, KRE) 2024. július 30-ig küldenek értesítést.

A rendezvény szakmai programjának helyszíne a KRE ÁJK Viola úti campusa. A részvétel ingyenes, az étkezésről a szervező partnerek gondoskodnak, a szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ingyenes kollégiumi szálláshelyet biztosítanak a helyszínen a jelentkezéssel együtt előterjesztett igénybejelentés alapján.

Felhívás (PDF)