jtiblog

A Jogtudományi Intézet blogoldala

Gyerekek újabb győzelme a klímaperekben

2024. június 26. 6:55
Lux Ágnes
tudományos munkatárs, HUN-REN TK Jogtudományi Intézet

2024. június 20-án a Navahine kontra Hawaii Közlekedési Minisztérium-ügyben fiatal felperesek keresete alapján indított perben a bíróság jóváhagyta az egyezséget a Hawaii Közlekedési Minisztérium, Hawaii állam kormányzója és a beadványozók között. A bíróság által jóváhagyott úttörőnek tartott egyezségi megállapodás elismeri a gyermekek életfenntartó éghajlathoz való alkotmányos jogait (’life-sustaining climate’), és előírja a minisztérium számára, hogy alakítsa át Hawaii közlekedési rendszerét, hogy a földi szállítás, valamint a szigetközi tengeri- és légi szállítás zéró károsanyag-kibocsátását elérje 2045-re.

A Navahine kontra Hawaii Közlekedési Minisztérium – ügyet 2022. júniusában 13 gyermek és fiatal indította, akik sérelmezték, hogy az állam fosszilis tüzelőanyag-szállítási politikája sérti a biztonságos és egészséges éghajlathoz való alkotmányos jogaikat (Hawaii Állam Alkotmányának XI. cikk, 9. szekciója). A beadvány szerint azáltal, hogy az állam olyan projekteket részesített előnyben, mint az autópálya-bővítés, a tömegközlekedés villamosítása, valamint a gyalogos közlekedés és kerékpározás népszerűsítésére irányuló erőfeszítések helyett, az üvegházhatású gázok tarthatatlan mértékű kibocsátását vonta maga után.

A Navahine kontra Hawai'i Közlekedési Minisztérium a világ első, gyerekek és fiatalok által vezetett klímapere, amely a közlekedési szektor által okozott környezetszennyezéssel foglalkozik. A Hawaii-szigeteken élő, többségében őslakos tizenhárom 9 és 18 év közötti fiatal arra kérte beadványában Hawaii állam kormányát, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az éghajlati vészhelyzet kezelésére, továbbá közlekedései szektora károsanyag kibocsátásának nullára szorításával teremtse meg az állam klímavédelem terén való paradigmaváltását. A Navahine felperesei (és családjaik) közül sokan már most is kénytelenek megtapasztalni az éghajlatváltozás olyan ártalmait, mint a tengerszint emelkedése, aszály, árvizek és erdőtüzek, amelyek veszélyeztették az életüket és az olyan kulturális hagyományok gyakorlásának, tovább élésének lehetőségét, mint a tradicionális kalo gazdálkodás vagy a halászat.

Navahine-ügy rendezése azért is tekinthető kiemelt jelentőségűnek, mert az első ilyen jellegű egyezségi megállapodás, amelyben az alperesi képviselők úgy döntöttek, hogy egy alkotmányos éghajlati ügyet a fiatal felperesekkel együttműködve oldanak meg. A megállapodás olyan keretrendszert határoz meg, amely Hawaiit az ország vezető államai közé helyezi abban, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól függő közlekedési rendszeréről egy tisztább, olcsóbb és biztonságosabb rendszerre váltson. A várakozások szerint, a megállapodás keretrendszere modellt kínálhat a közlekedési rendszerek károsanyag-kibocsátás-mentesítésére az Egyesült Államokban és szerte a világon. A megállapodás elismeri az éghajlatváltozással kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, beleértve azt is, hogy az állami közlekedési rendszert úgy kell létrehozni és működtetni, hogy Hawaii állam - az ún. public trust doktrínának megfelelően, amely alapján az állam mintegy bizalmi vagyonkezelő köteles bánni a rábízott természeti és kulturális kincsekkel - megőrizze, védje és fenntartsa Hawaii forrásait, valamint minden polgára tiszta és egészséges környezethez való jogát, megtéve minden szükséges intézkedést a zéró kibocsátás elérése érdekében az államon belüli összes szállítási módban, beleértve a földi, tengeri, légi és szigetközi légi szállítást is.

Ennek részeként mások mellett az állam vállalja, hogy az üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentésére irányuló tervet dolgoz ki a megállapodás megkötésétől számított egy éven belül, valamint közlekedési rendszerének szén-dioxid-mentesítésére vonatkozó ütemtervet a következő 20 éven belül. A gyermekek érdemi és hatékony bevonása érdekében, létrehoz egy fiatalokból álló önkéntes testületet, amely tanácsot ad a minisztériumnak a mérséklési és alkalmazkodási kötelezettségvállalásai kapcsán a következő évek során. Továbbá azonnali beruházásokat valósít meg a tiszta közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, beleértve a gyalogos, a kerékpáros és a tömegközlekedési hálózatok fejlesztését a következő 5 évben, valamint legalább 40 millió dollárt fordít az elektromos járművek nyilvános töltőhálózatának bővítésére 2030-ig.

A felek és a bíróság megállapodott abban is, hogy a végrehajtás biztosítása érdekében a bíróság 2045-ig fenntartja a joghatóságát a megállapodásuk felett.

A keresetet az Earthjustice és az Our Children’s Trust nyújtotta be, amely utóbbi 2010 óta valamennyi amerikai államban indított pert fiatalok nevében. Jelen ügy is ennek az ún. fiatalok által vezetett (’youth-led’) stratégiai klímaper-sorozatnak a része. Az év elején az iroda már jelentős győzelmet aratott, amikor Montana állam Legfelsőbb Bírósága kimondta, hogy az állami szabályozásnak figyelembe kell vennie a klímaválságot, mielőtt jóváhagyja a fosszilis tüzelőanyagok fejlesztésére vonatkozó engedélyeket.  A Held kontra Montana ügyben, amelyet 16 – köztük a legfiatalabb, a kereset benyújtásakor öt, legidősebb 22 éves - montanai fiatal indított egy olyan államban, amelynek a területén nemcsak a természeti szépségeiről világszerte híres Yellowstone Nemzeti Park, de az Egyesült Államok legnagyobb széntartalékai is vannak. Itt a felperesek azzal érveltek, hogy az állam törvényhozói az állam fosszilis tüzelőanyag-iparának érdekeit helyezték előtérbe az éghajlattal kapcsolatos jövőjükkel szemben, megsértve tiszta és egészséges környezethez való alkotmányos jogukat.

Az Egyesült Államokban a nemzetközi tendenciákhoz képest már meglehetősen korán, 1962-ben felmerült annak igénye, hogy a környezethez való jogot valamilyen formában alkotmányos szinten is szabályozni lenne szükséges, bár erre a mai napig nem került sor. Néhány állam - Hawaii, Illinois, Massachusetts, Montana, Pennsylvania, Rhode Island - alkotmánya tartalmaz általánosabb, vagy részletesebb  (mint például Hawaii vagy Montana állam) egészséges környezethez való jogról szóló rendelkezést.

Mindkét ügy megerősítette azt, hogy a klímakérdésben a társadalomnál jelentősen aktívabb, tudatosabb, bizonyos értelemben érzékenyebb és felelősségteljesebb fiatalok jogi úton, bírósági eljárásban képesek eredményt elérni, de arra is rámutat, hogy ott volt ez lehetséges, ahol az állam már leginkább évtizedekkel korábban fel-és elismerte az egészséges környezethez való alkotmányos jogot, s egyúttal hajlandó annak gyakorlati megvalósítására is, adott esetben a pusztán, rövid távú gazdasági hasznot hajtó üzleti érdekkel szemben.

__________________________________________________________

Jelen blogposzt a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával készült.

__________________________________________________________

Az írás a szerző véleményét tartalmazza, és nem értelmezhető a TK hivatalos állásfoglalásaként.

                                                     

Címkefelhő

alapjogok európai bíróság európai bizottság tagállami mozgástér ttip diszkrimináció európai központi bank fogyasztóvédelem tisztességtelen szerződési feltétel jogállamiság belső piac alkotmánybíróság európai parlament előzetes döntéshozatali eljárás gazdasági és monetáris unió demokrácia kúria állami támogatás jogegységi határozat versenyjog uniós értékek eu alapjogi charta szociális jog irányelvek átültetése euró kásler-ítélet eusz 7. cikke arányosság elve választás nemzeti érdek oroszország közös kereskedelempolitika european convention of human rights brexit fizetésképtelenségi rendelet nemzeti bíróságok ultra vires aktus német alkotmánybíróság kötelezettségszegési eljárás európai parlamenti választások európai bizottság elnöke adatvédelem wto bankunió magyarország energiapolitika devizakölcsön fogyatékosok jogai btk alkotmányjog fővárosi közgyűlés közös kül- és biztonságpolitika strasbourgi bíróság szankció ukrán válság migráció szolidaritás egységes piac russia ukraine crisis compliance fundamental rights eu sanctions bevándorlás európai integráció környezetvédelem fenntartható fejlődés menekültkérdés ceta polgári kezdeményezés trump nafta tpp ecthr prison conditions surrogacy human trafficking human rights közigazgatás panpsychism personhood syngamy environment civil törvény irányelvek legitimáció kikényszerítés szociális deficit letelepedés szabadsága kiskereskedelmi különadó központi bankok európai rendszere hatáskör-átruházás elsőbbség elve adatmegőrzési irányelv közerkölcs európai unió alapjogi ügynoksége magyar helsinki bizottság vesztegetés hálapénz vallásszabadság első alkotmánykiegészítés obamacare születésszabályozás hobby lobby büntetőjog jogos védelem áldozatvédelem külkapcsolatok hatáskörmegosztás tényleges életfogytiglan új btk. szabadságvesztés lojális együttműködés végrehajtás gazdasági szankciók állampolgárság nemzetközi magánjog családi jog öröklési jog uniós polgárság alapjogi charta személyek szabad mozgása európai jog európai emberi jogi egyezmény uniós jog sérthetetlensége uniós jog autonómiája infrastruktúrához való hozzáférés versenyképesség adózás gmo-szabályozás gmo-mentesség european neighbourhood policy ukraine uk report európai szomszédságpolitika brit jelentés excessive deficit exclusionarism protectionism national courts consumer protection single market retaliation hungary european court of justice autonomy of eu legal order inviolability of eu legal order european values article 7 teu rule of law democracy reklámadó verseny szabadsága halálbüntetés schuman-nyilatkozat alapító atyák juncker bizottság energiahatékonysági irányelv energiaunió eurasian economic union dcfta european central bank german constitutional court omt görögország pénzügyi válság államcsőd likviditás menekült fal dublin iii 1951-es genfi egyezmény strasbourgi esetjog európai bíróság elnöke lenaerts hatékony jogvédelem franciaország németország értékközösség érdekközösség ügynökprobléma közbeszerzés környezetvédelmi politika áruk szabad áramlása egészségvédelem ártatlanság vélelme törökország történelmi konfliktusok uniós válságkezelés európai tanács válság szíria lengyel alkotmánybíróság jogállamiság normakontroll eljárási alkotmányosság beruházásvédelem szabályozáshoz való jog jog és irodalom erdély konferencia law in literature law as literature lengyel alkotmánybíróság lengyelország jogállamiság-védelmi mechanizmus eu klímapolitika kvótakereskedelem kiotói jegyzőkönyv adójog európai politikai pártok; pártfinanszírozás európai politikai közösség politikai pártok kohéziós politika régió székelyföld mulhaupt ingatlanadó-követelés nyilvános meghallgatás kommunikáció datafication internet platformtársadalom adókövetelés fizetésképtelenségi eljárás sokszínű európa kisebbségek sokféleség fizetésképtelenség; jogharmonizáció; csődjog; többségi demokrácia; olaszország népszavazás common commercial policy egyenlő bánásmód emberi méltóság ebh szülő nők helyzete peschka jogelmélet parlament véleménynyilvánítás szabadsága média országgyűlés sajtószabadság muršić european court of human rights dajkaterhesség egyesült királyság közigazgatási perrendtartás általános közigazgatási rendtartás egyesülési jog velencei bizottság civil felsőoktatás lex ceu közjogtudomány zaklatás szegregáció

Archívum